VADDÅ E-HÄLSA?

Det är ett par stycken som hört av sig och frågat vad vi egentligen menar med benämningen på utbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa.

– Vaddå e-hälsa? Har man undrat.

Och det är klart att det låter lite konstigt. En samtalsterapeut brukar möta sin klient ansikte mot ansikte för att på så vis lära känna personen och bygga upp ett ömsesidigt förtroende. Så har terapeuter arbetat sedan, ja sedan man på allvar började intressera sig för att nå människans dolda förmågor vid åren runt förra sekelskiftet.

Då behövs väl inget ”e-”?

Men på senare år har det börjat hända saker. Vi möts inte längre bara ute i den fysiska verkligheten utan träffas och umgås lika mycket i olika forum på internet. Så idag, när de flesta av oss har hygglig datavana, skulle naturligtvis även olika former av hälsovård och terapi kunna fungera via nätet.

Vi är vana vid att kommunicera och ta till oss information via dator eller mobil. Det är alltså hög tid för e-hälsa.

Faktum är att EU anser att det här med e-hälsa är så viktigt att man startat en särskild portal bara om detta. Tanken är att e-hälsa ska: ”… gynna hela samhället genom att förbättra tillgången till vård och kvaliteten på vården och genom att effektivisera hälso- och sjukvården.” Läs gärna mer på http://ec.europa.eu/health/ehealth/portal/index_sv.htm

Åter till utbildningen. När du läser till certifierad samtalsterapeut med e-hälsa kombinerar du den moderna teknikens alla möjligheter till enkel, effektiv kommunikation med beprövade praktiker och modeller som visat sig fungera för att hjälpa människor vidare i livet.

Eftersom hela idén med e-Universitetet är att du ska prova på det du lärt dig så fort som möjligt är hela utbildningen uppbyggd på ett sätt som påminner om metodiken när du senare arbetar som samtalsterapeut med e-hälsa. Du sköter studierna via mejl och samarbetar med dina kurskamrater via Skype. Ja, du får faktiskt prova på både att vara klient och terapeut.

Leave Comment